Ulusal
Giriş Tarihi : 03-08-2023 13:52

Enflasyon arttı, kiralarda artış var mı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan enflasyon verileri Ağustos ayı için açıklandı.

Enflasyon arttı, kiralarda artış var mı?

Ağustos 2023 kira zammı da bugün açıklanan TÜİK enflasyon verileri doğrultusunda netlik kazandı. Ağustos ayında sözleşmesi yenilenecek ticari mülkler için %57,45 oranında, sabit oran uygulaması ile de konut sözleşmelerinde %25 oranında kira artış oranı uygulanacağını açıkladı. 

Zonguldak’ta Emlak ve Gayrimenkul danışmanı Pekcan Günarslan TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri hakkında değerlendirmelerde bulunarak, mevcut kiralarda oturanların bu durumdan etkilenmeyeceğini söyledi. Öte yandan ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığında artık arabulucuya gidildiğini ve burada da bir anlaşmazlık olursa mahkemeye gidildiğini bu tür davalarda ise kiracıların yüzde 80-90 oranında haklı bulunduğunu açıkladı.

Pekcan; ”Şu anki mevcut kiralar da oturanlar bundan etkilenmeyecek Şimdi devlet bunu bir sene uzattı ama bundan sonraki iş yerleri olsun fahiş fiyatlardan Yani atıyorum şu anki iş yeri sahipleri de değil bundan sonra iş yeri açacaklar bu fiyattan etkilenecekler. Biliyorsunuz ki Zonguldak'ta da kira fiyatları fahiş şu anki mevcut kiracılarımız fiyatlar arttı diye telaşlanmasına gerek yok. Yine de ev sahipleri günü gelen artık bu sene içerisinde günü gelenler yüzde yirmi beşten fazla yapılmayacak ama şu anda oturup da bir sene sonrası bundan etkilenecek.

 

EV SAHİBİ İLE KİRACI ANLAŞAMAZSA MAHKEME KİRACI HAKLI ÇIKIYOR!

Şimdi şöyle söyleyeyim ev sahibi kiraya itiraz ediyor olsa bile kiracı buna yani ben fiyatı yükselteyim. Itiraz ediyorsa ilk önce mahkemeden önce arabulucuya gidiliyor. Fakat ara bulucular arayı bulamıyorsa mahkemeye gidiyor ama mahkemeye gidenlerden yüzde 80 yüzde 90 dört kiracı haklı çıkıyor. Çünkü bu yasa niye çıktı? Kiracıdan yana çıktı. Şimdi bir de şöyle bir gündemde bir şey var bildiğimiz kadarıyla mesela boş dairemiz var Devlet diyor ki sen burayı ne yapacaksın diyor camda ilanı da yok diyor ben oturacağım diyor o zaman otur diyor yada diyor ki kiraya vereceğim diyor. O zaman ne diyor? Üç ay içerisinde kiraya ver. Mesela satacağım diyorsun o zaman iki sene içerisinde satacaksın diyor. Şimdi böyle bir sistem oluşturmak üzere. Bu niye oluşturuluyor? Yani ev sahibini evi bekletmeme zorunluluğu geçti.

 

WebmasterWebmaster