TTK Genel Müdürlüğü’nün karara itiraz ederek Zonguldak İş Mahkemesi’ne yaptığı başvuru üzerine, mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti maden ocaklarında incelemelerini tamamladı. Yapılan teftişlerin ardından hazırlanan bilirkişi raporlarının mahkemeye sunulduğu öğrenildi. Gelişmenin ardından gözler, üretimin yeniden başlamasına ilişkin mahkemenin vereceği karara çevrildi.
Dört Müessese İçin Durdurma Raporu Hazırlanmıştı
Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk ve Amasra müessese müdürlüklerine bağlı yer üstü ve yer altı iş yerlerinde gerçekleştirdikleri denetimlerin ardından dört müessese için “geçici iş durdurma” yönünde rapor düzenlemişti.
Bu raporlar doğrultusunda Karadon, Kozlu ve Üzülmez’de yaklaşık 5 bin yer altı, 700’e yakın yer üstü çalışan olmak üzere toplam 5 bin 700 işçinin görev yaptığı maden ocaklarında 13 Ocak 2025 tarihinde üretim durduruldu. TTK üst yönetimi ise söz konusu karara itiraz ederek yargı yoluna gitti.
Mahkeme, itirazın ardından Bülent Ecevit Üniversitesi’nden bilirkişi heyeti görevlendirdi. Heyet, 19 Ocak’ta Kozlu ve Üzülmez’de, 20 Ocak’ta ise Karadon’da incelemelerini tamamlayarak raporlarını mahkemeye iletti.
Mahkeme Kararı Bekleniyor
Yetkililer, Zonguldak İş Mahkemesi’nin dosyayı 5 Şubat 2026 Perşembe günü görüşmesinin beklendiğini ifade etti. Mahkemenin vereceği kararın, söz konusu müesseselerde üretimin yeniden başlaması açısından belirleyici olacağı belirtiliyor.
Armutçuk Sırada
Öte yandan, 982 kişinin istihdam edildiği Armutçuk Müessesesi’nde de müfettiş raporları doğrultusunda 20 Ocak 2025’te üretim durdurulmuştu. Bu karar için de TTK yönetimi mahkemeye itiraz başvurusunda bulunurken, ilgili bilirkişi heyetinin Armutçuk’ta inceleme yapması bekleniyor.
Üretimi durdurulan dört müessese genelinde yaklaşık 6 bin 680 kişinin istihdam edildiği öğrenildi.
Benzer Kararlar Daha Önce de İptal Edilmişti
TTK’da geçmiş yıllarda da benzer süreçlerin yaşandığı, yapılan itirazlar sonucunda Zonguldak İş Mahkemesi’nin müfettiş kararlarını iptal ettiği durumların bulunduğu ifade edildi.

























