ZGC tarafından yapılan açıklamada, kamuoyunun haber alma hakkı için gece gündüz demeden, zor şartlar altında görev yapan basın emekçilerinin bu şekilde karikatürize edilmesinin derin bir üzüntü ve öfkeyle karşılandığı ifade edildi.
ZGC’den yapılan açıklama şu şekilde;
“Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Örgütü tarafından hazırlanan ve sosyal medya mecralarında paylaşılan "penguen" temalı video, ne yazık ki amacını aşan, basın emekçilerini tahkir eden ve mesleki nezaket sınırlarını zorlayan bir içerikle servis edilmiştir.
Söz konusu videoda, kamuoyunun haber alma hakkı için gece gündüz demeden, zor şartlar altında görev yapan gazetecilerin; "uyuyan", "paspal" ve "yırtık kıyafetli" figürler olarak karikatürize edilmesi, Zonguldak basın camiası tarafından derin bir üzüntü ve öfkeyle karşılanmıştır.
Siyaset kurumunun kendi arasındaki rekabeti görsel materyallerle ifade etmesi demokratik bir haktır. Ancak bu rekabetin faturası, şehri için kalem oynatan, deklanşöre basan basın mensuplarına kesilemez. Gazetecilik mesleğini "uyuyan" bir yapıda göstermek, gerçekleri halka ulaştırmak adına verilen emeklere yapılmış büyük bir saygısızlıktır.
CHP İl Başkanı Sayın Devrim Dural’ın gelen tepkiler üzerine özür dilemiş olmasını önemli ve değerli buluyoruz, tarafımızı iki kere arayarak, bu konuda üzüntülerini bildirmesi ve gerekli yazılı açıklamayı yapması kıymetlidir. Bu videonun mutfağında bizzat bir İl Yönetim Kurulu üyesinin bulunmasını esefle karşılıyoruz. Bu kişinin basına bakış açısının ne kadar çarpık olduğunu maalesef görüyoruz.
Gazeteciler, bazı siyasi partilerin birbirine gönderme yapacağı birer "figüran" ya da "alay konusu" değildir.
Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti olarak bildirmek isteriz ki:
* Basın mensupları, hiçbir siyasi odağın arka bahçesi veya mizah malzemesi değildir.
* Zor şartlar altında görev yapan meslektaşlarımızın dış görünüşü ve çalışma disiplini üzerinden yapılan bu aşağılayıcı tasviri şiddetle kınıyoruz.
* Siyasi partileri, toplumun aynası olan basın camiasına karşı daha sorumlu, saygılı ve seviyeli bir dil kullanmaya davet ediyoruz.
•Söz konusu videoyu partinin genç tabanından çıkması ise büyük bir hayal kırıklığı olmakla birlikte, amatörce bir davranıştır. Bu kişinin haddini aşması nedeni ile gerekli siyasi cezayı alması gerekir kanısındayız.
Zonguldak’ı il geneli temsil eden tek gazeteciler örgütü olarak, meslek onurumuzu koruma konusundaki kararlılığımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”