Zonguldak'ta cezaevinden çıktıktan sonra adli sicil kaydı nedeniyle iş bulamayan 37 yaşındaki Sezai Aldanır, boş bir evde yaşam mücadelesi veriyor. Temel ev eşyalarından yoksun bir şekilde hayata tutunmaya çalışan Aldanır, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere yetkililere seslenerek uzanacak bir yardım eli bekliyor.
Zonguldak'ın Merkez İlçesi Terakki Mahallesi 66/A numaralı adreste yaşamını sürdüren 37 yaşındaki Sezai Aldanır, henüz bir hafta önce tahliye olduğu cezaevinin ardından dış dünyada çok daha zorlu bir sınavla karşı karşıya kaldı. Yaklaşık bir yıldır ikamet ettiği evine geri dönen Aldanır, dört aylık hapis sürecinin ardından adeta bomboş bir evin ortasında yaşam mücadelesi vermeye başladı. Sosyal güvencesi yalnızca Yeşil Kart ile sınırlı olan ve geliri asgari ücretin üçte birinin bile altında kalan çaresiz vatandaş, içinde bulunduğu durumu gözler önüne serdi.
Adli Sicil Kaydı İstihdam Kapılarını Kapatıyor
Cezaevinden çıktıktan sonra temiz bir sayfa açmak ve kendi ayakları üzerinde durmak istediğini belirten Sezai Aldanır'ın önündeki en büyük engel ise geçmişi oldu. Eski hükümlü olması ve adli sicil kaydının bulunması nedeniyle başvurduğu hiçbir yerden olumlu yanıt alamayan Aldanır, kapıların yüzüne kapanmasından dert yandı. Valilik kanalıyla iki üç ayda bir sağlanan geçici yardımlarla ayakta kalmaya çalışan eski hükümlü, kalıcı bir iş bulamadığı için çaresizlik içinde kıvranıyor.
Temel İhtiyaçlardan Yoksun Bir Yaşam Alanı
Evinin kapılarını açarak yaşadığı dramı tüm çıplaklığıyla paylaşan Aldanır, odalardaki büyük eksikliklere dikkat çekti. Evde yaşamsal öneme sahip pek çok eşyanın bulunmadığını ifade eden Aldanır; salonunda ne bir buzdolabı, ne bir çamaşır makinesi, ne de kış aylarında ısınmasını sağlayacak bir sobanın yer aldığını söyledi. Yalnızca küçük bir ısıtıcıyla günü kurtarmaya çalıştığını belirten acılı vatandaş, televizyon gibi en temel sosyal bağ aracından bile yoksun olduğunu dile getirdi. Devlet tarafından geçmişte verilen az sayıdaki eşyanın ise yetersiz kaldığını vurguladı.
Biriken Faturalar ve Bakanlığa Çağrı
İşsizlik ve çaresizlik döngüsü içinde sadece eşya eksikliğiyle değil, aynı zamanda ciddi bir borç yüküyle de karşı karşıya kaldığını belirten Sezai Aldanır, cezaevinde olduğu dört ay boyunca ödenemeyen dört adet elektrik faturası nedeniyle karanlıkta kalma tehlikesi yaşıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın kendisi gibi dezavantajlı durumdaki eski hükümlülere yönelik sunduğu imkan ve desteklerin tarafına ulaştırılmasını talep eden Aldanır, yetkililere şu sözlerle çağrıda bulundu:
"Ben sadece insanca bir yaşam kurabilmek için temel ihtiyaçlarımı talep ediyorum. Sicilimden dolayı iş verilmiyor, çaresizim. Yetkililerden tek isteğim; evimi çekip çevirebileceğim bir soba, çamaşır makinesi, buzdolabı ve televizyon desteğidir. Devletimin bana sahip çıkmasını, bu zor günlerde elimden tutmasını bekliyorum."